• Polar Club Kapuváron : TRX edzések
Nincs termék a kosárban.

Pulzuszónák

Először is fontos kérdés, hogy mik azok a pulzuszónák?

A maximális pulzusszámod 50%-a és 100%-a közötti tartomány öt pulzuszónára osztható. Mindegyik zóna a maximális pulzusod egy adott százaléka, és mindegyik zóna egy adott edzésintenzitásnak és edzési nyereségnek felel meg.

Ha a pulzusodat egy adott pulzuszónán belül tartod, akkor könnyedén szabályozhatod az edzésed intenzitási szintjét. Minden egyes pulzuszónának megvannak a legfőbb sajátos előnyei, és az előnyök megértése segíthet az edzésedtől elvárt hatás elérésében.

Pulzuszónák

Akárcsak a nyugalmi pulzusod és a maximális pulzusszámod, a pulzuszónáid határai is egyéniek – ezért vannak általánosan a maximális pulzusszám adott százalékában meghatározva.

1. Pulzuszóna

Az 1. zónában végzett edzés átfogóan javítja az egészségedet, és segít regenerálódni a nagy erőkifejtést igénylő edzések után.

Milyen érzés?

Nagyon könnyű. Akár órákig is tudnád csinálni.


2. pulzuszóna – Könnyű: A maximális pulzusszám 60–70%-a

A 2. zónában végzett edzés javítja az általános állóképességedet: javítja a test képességét a zsír energiaforrásként való felhasználására, vagyis más szavakkal zsírt éget.

Milyen érzés?

Még mindig kényelmes és könnyű. Akár órákig is tudnád csinálni.


3. pulzuszóna – Közepes: A maximális pulzusszám 70–80%-a

A 3. zónában végzett edzés javítja az aerob állóképességedet. A 3. zónában a tejsav elkezd felhalmozódni a véráramban, a tested azonban újra fel tudja használni energiaként, és nem lesz hatással a teljesítményedre.

Milyen érzés?

Elkezdesz mélyebben lélegezni, és közepes erőkifejtést érzel.


4. pulzuszóna – Kemény: A maximális pulzusszám 80–90%-a

A 4. zónában végzett edzés javítja a gyorsasági állóképességedet, és tested jobban felhasználja a szénhidrátokat az energia előállításához. Szintén javítja a tested azon képességét, hogy a véredben lévő tejsav magasabb szintjeinek is ellenálljon.

Milyen érzés?

Az izmaid elfáradnak, és erőteljesen lélegzel.


5. pulzuszóna – Nagyon kemény: A maximális pulzusszám 90–100%-a

A 5. zónában végzett edzés javítja a maximális teljesítményedet. Rengeteg tejsav halmozódik fel, és nem leszel képes sokáig csinálni.

Milyen érzés?

Kimerítőnek érzed a légzést és kimerültnek az izmaidat.

<Forrás: polar.com>